Ogórki

2014-09-15 20:34:31 1 komentarze

Ocena przepisu

Sałatka obiadowa ogórkowo-marchewkowa

Składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2 kg
  • Marchewka - 2 sztuki
  • Cebula biała - 1 sztuka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Sól - 1 łyżka
  • Cukier - 1 szklanka
  • Olej słonecznikowy - 0,5 szklanki
  • Koper - 1 pęczek

Wykonanie:

Obrać ogórki, marchew, czosnek, cebulę. Na tarce w plastry zetrzeć: ogórki i cebulę, marchew zetrzeć na dużych oczkach, czosnek przecisnąć, koper posiekać. Wszystko razem zmieszać. Cukier rozpuścić w occie, następnie zalać warzywa i dolać olej. Wszystko wymieszać i odstawić na 1h. Naszykować słoiki, zapakować do pełna, przykryć folią i zakręcić. Pasteryzować - 15 min od zagotowania.

Uwagi autora przepisu:

10 kg ogórków po obraniu ok. 8kg = 37 małych słoiczków (np. po dżemie)


Ewelina Zalewska / ŁOMIANKI


Brak komentarzy ...