Ogórki

2014-09-09 11:03:10 1 komentarze

Ocena przepisu

Ogórki w zalewie curry z liściem selera

Składniki

  • Ogórki gruntowe - 2 kg
  • Cebula - 2 sztuki
  • Curry - 3 łyzki
  • Woda - 3 szklanki
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Natka selera - 5-6 sztuk
  • Sól - 1 i 1/2 łyżki
  • Cukier - 1 i 1/2 szklanki

Wykonanie:

1. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. 2. Do przygotowanych, wyparzonych słoików wkładamy kolejno: liść selera - krążki cebuli - ogórki układamy pionowo, a na górze ponownie cebula i liść selera. 3. Gotujemy zalewę, curry dodajemy po zagotowaniu, mieszamy i gorącą zalewą zalewamy ogórki. Pasteryzujemy 10 minut.

Uwagi autora przepisu:

Lubię przyprawę curry za jej piękny kolor i oczywiście smak. Pikle ogórkowe są pyszne i odmienne od popularnych ogórków konserwowych. Warto zrobić kilka słoików i wypróbować nowe smaki. 


Agnieszka Sznajder / Stary Sącz


Brak komentarzy ...