Ogórki

2015-02-15 14:00:42 1 komentarze

Ocena przepisu

Ogórki w korzennej marynacie

Składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2 kg
  • Marchewka - 2 sztuki
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3/4 szklanki
  • Sól - 4 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 kg
  • Olej słonecznikowy - 1 szklanka
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Cynamon - 3 szczypty
  • Goździki - 6 sztuk

Wykonanie:

Ogórki można obrać, ale nie trzeba. Kroimy je razem z marchewką na plasterki o grubości ok. 3 milimetrów, zasypujemy solą i zostawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu. Po tym czasie lekko podgrzewamy olej i dolewamy do ogórków. Rozpuszczamy cukier w occie, powstały słodko-kwaśny syrop zagotowujemy i ciepłym zalewamy ogórki, dodając równocześnie czosnek, chili, cynamon i goździki. Odstawiamy na 6 godzin, a następnie wkładamy do słoików, zakręcamy i zanosimy do spiżarni lub piwnicy.

Uwagi autora przepisu:

Pasteryzacja nie jest konieczna.



Brak komentarzy ...