Ogórki

2014-09-16 16:34:53 1 komentarze

Ocena przepisu

Ogórki po żydowsku w marynacie octowej z curry

Składniki

  • Ogórki (krótkie) - 5 kg
  • Cebula - 5 sztuk
  • Cukier - 1 szklanka
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2 szklanki
  • Cukier - 2 szklanki
  • Pieprz czarny - 2 łyżeczki
  • Curry - 2 łyżeczki
  • Gorczyca - 2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
  • Sól - 2 łyżki

Wykonanie:

Cebule obrać, pokroić w krążki, zasypać cukrem, wymieszać i poczekać 2-3 godziny. 5 kg ogórków obrać i pokroić wzdłuż. Wszystkie składniki zalewy razem wymieszać, nie gotować. Powstałą zalewą zalać ogórki, odczekać 2-3 godziny. Ogórki kłaść w słoiki. Na wierzchu kłaść cebulę i zalewać do pełna zalewą. Gotować jak korniszony tj. 10-15 minut.

Uwagi autora przepisu:

Tą zalewą można zalewać też małe patisony.


Mateusz Ćwiek / Łódź


Brak komentarzy ...