Ogórki

2014-09-19 18:25:49 1 komentarze

Ocena przepisu

Ogórki po polsku

Składniki

  • Ogórki (krótkie) - 1,5 kg
  • Cebula - 0,5 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 0,75 l
  • Papryczka chili - 30 g
  • Liść laurowy - 12 sztuk
  • Pieprz czarny w ziarenkach - 2 łyżki
  • Gorczyca - 2 łyżki
  • Woda - 1 litr
  • Sól - 4 łyżki
  • Cukier - 250 g

Wykonanie:

Ogórki pokroić w plasterki (nie obierać). Cebulę obrać, również pokroić w plasterki. Papryczki oczyścić, pokroić w paski. Ogórki ułożyć w słoikach, przekładając cebulę i przyprawami. Zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Gorącym płynem zalać ogórki, słoiki zamknąć i pasteryzować 30 minut w temperaturze 75 stopni.


Elżbieta Dudek / Gliwice


Brak komentarzy ...