Ogórki

2014-09-24 19:41:45 1 komentarze

Ocena przepisu

Ogórki po chińsku

Składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2 kg
  • Sól - 6-8 łyżek
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1,5 szklanki
  • Olej słonecznikowy - 8 łyżek
  • Cukier - 1 kg
  • Czosnek - 2 główki
  • Papryka ostra mielona - 2 łyżeczki

Wykonanie:

Ogórki dobrze myję. Następnie kroję bardzo drobno w plasterki, nie obieram i zasypuję tą ilością soli. Mieszam i zostawiam na 6 godzin. Po 6 godzinach dodaję 2 łyżeczki papryki oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Podgrzewam olej i gorący wlewam do ogórków. Jednocześnie gotuję syrop. Kilogram cukru mieszam z 1,5 szklanki octu i w garnku zagotowuję, po czym wrzątkiem zalewam ogórki. Dobrze mieszam i odstawiam na 12 godzin. Nakładam do niewielkich dobrze wyparzonych słoiczków i nie pasteryzuję.



Brak komentarzy ...