Ogórki

2014-09-12 15:24:30 1 komentarze

Ocena przepisu

Ogórki marynowane z marchewką

Składniki

  • Ogórki (długie) - 4 sztuki
  • Marchewka - 2 sztuki
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1,5 szklanki
  • Woda - 1,5 szklanki
  • Koper - 2 gałązki
  • Gorczyca - 2 łyżeczki
  • Liść laurowy - 2 sztuki
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżka

Wykonanie:

Ogórki umyj, wytrzyj, nie obieraj. Specjalnym nożykiem wytnij w jego skórce rowki (dla dekoracji). Ogórki pokrój w grubsze plasterki. Marchewki umyj i pokrój w krążki. Warzywa wrzuć na osolony wrzątek, gotuj przez 3 min. Do wyparzonych słoików włóż po gałązce kopru, łyżeczkę gorczycy i listku laurowym. Słoiki napełnij ogórkami wymieszanymi z marchewką. Zalej gorącą zalewą z wody zagotowanej z solą, cukrem i octem. Zamknij słoiki i pasteryzuj 15 min.



Brak komentarzy ...