Ogórki

2014-05-27 11:45:31 2 komentarze

Ocena przepisu

Ogórki marynowane

Składniki

  • Ogórki (krótkie) - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3 łyżki
  • Woda - 2 szklanki
  • Sól - 1 łyżka
  • Cukier - 3 łyżki
  • Ziele angielskie - kilka sztuk
  • Pieprz czarny - kilka ziaren
  • Liść laurowy - 3 sztuki
  • Koper suszony - 1/2 łyż./słoik
  • Gorczyca - 1 łyżka

Wykonanie:

Ogórki posypać solą i pozostawić na kilkanaście godzin. Odcedzone z soli zalać gorącą zalewą i znów pozostawić na kilka godzin. Następnie wyjąć, ułożyć w słojach, dodać przyprawy. Zalewę zagotować (wodę i ocet Jamar) i wypełnić nią słoiki. Zamknąć i pasteryzować kilka minut.


Karol Szynka / 2014-05-27

Fajny przepis na pewno wypróbuję ;)