Ogórki

2014-09-30 19:49:36 1 komentarze

Ocena przepisu

Ogórki koreczki

Składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2 kg
  • Cebula - 0,5 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2 szklanki
  • Woda - 6 szklanek
  • Cukier - 2 szklanki
  • Przyprawa do grilla - 2 łyżki
  • Sól - 3 łyżki
  • Koper - wg uznania
  • Gorczyca - wg uznania
  • Natka pietruszki - wg uznania

Wykonanie:

UMYTE OGÓRKI KROIMY W PLASTRY (OK.2CM) SOLIMY I ZOSTAWIAMY NA 2 GODZINY. OBRANĄ CEBULĘ KROIMY W PLASTRY, SOLIMY I ZOSTAWIAMY NA 2 GODZINY W OSOBNYM NACZYNIU. Z OCTU, WODY, CUKRU, PRZYPRAWY DO GRILLA I POZOSTAŁEJ SOLI GOTUJEMY ZALEWĘ. DO WYPARZONYCH WCZEŚNIEJ SŁOIKÓW NA SPÓD WKŁADAMY KOPER, TROSZKĘ OSĄCZONEJ CEBULI, NATKĘ PIETRUSZKI I OGÓRKI. DO KAŻDEGO SŁOIKA WSYPUJEMY PO ŁYŻCE GORCZYCY. NASTĘPNIE WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZALEWAMY PRZESTUDZONĄ ZALEWĄ, ZAKRĘCAMY SŁOIKI I PASTERYZUJEMY OK.15 MINUT.


Zofia Faryna / WARSZAWA


Brak komentarzy ...