Ogórki

2014-06-11 12:40:06 2 komentarze

Ocena przepisu

Ogórki konserwowe po węgiersku

Składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2 kg
  • Papryka ostra mielona - 4 sztuki
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 2 szklanki
  • Woda - 1 szklanka
  • Cukier - 2 łyżki
  • Sól - 1 łyżka
  • Pieprz biały - 1 łyżeczka
  • Czosnek - kilka ząbków
  • Liść laurowy - 3 szt
  • Ziele angielskie - 1 łyżeczka

Wykonanie:

Umyte i osuszone ogórki ułożyć w wyparzonych słoikach, przekładając przyprawami. Do każdego słoika włożyć strąk papryki. Zagotować ocet z wodą, solą i cukrem. Gorącą zalewą zalać ogórki. Słoiki zamknąć i pasteryzować 25 minut.

Uwagi autora przepisu:

4 strąki świeżej ostrej papryki


Małgorzata Loser / 2014-07-16

Mam pytanie. Czy podany czas pasteryzacji nie jest zbyt długi?.