Ogórki

2014-08-04 20:53:40 1 komentarze

Ocena przepisu

Ogórki konserwowe

Składniki

  • Ogórki (krótkie) - 4 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 500 ml
  • Sól - 10 dag
  • Cukier - 0,5 kg
  • Woda - 2,5 l
  • Liść laurowy -
  • Gorczyca -
  • Chrzan korzeń -
  • Marchewka -
  • Koper -

Wykonanie:

Do zimnej wody dodajemy ocet, sól, cukier. Mieszamy. Przygotowaną zalewę nie gotujemy. Na dno słoika dodajemy przyprawy takie jak liść laurowy, chrzan, gorczyce, ziele angielskie, marchew w krążki. Następnie układamy pionowo w słoiku ogórki. Zalewamy zimną zalewą i zakręcamy słoik. Wkładamy do garnka z zimną wodą i doprowadzamy do zagotowania.


Ilona Hofman / Strzałków


Brak komentarzy ...