Ogórki

2014-10-13 09:38:24 1 komentarze

Ocena przepisu

Ogórki kanapkowe

Składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2 kg.
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2 szklanki
  • Sól - 1/2 szklanki
  • Koper - parę galązek
  • Czosnek - 1 - 2 główki
  • Woda - 2l + 2 szklanki
  • Cukier - 2 szklanki
  • Pieprz czarny - 1 łyżeczka
  • Ziele angielskie - 10 ziarenek
  • Liść laurowy - 3 - 4 szt.
  • Gorczyca - 1 łyżka

Wykonanie:

Ogórki dokładnie umyć i pociąć wzdłuż na cienkie plastry. Zalać ok. 2 l wody z dodatkiem 1/2 szklanki soli. Odstawić na 3 - 4 godziny. Słoiki wyparzyć i włożyć do nich po 1 - 2 ząbki czosnku i gałązkę kopru. Ogórkowe plastry odcedzić i ułożyć ciasno w słoikach. Z podanych składników przygotować zalewę. Gorącą zalać ogórki w słoikach, zwracając uwagę aby w każdym słoiki znalazły się przyprawy. Zakręcić i pasteryzować ok.10 min. Po lekkim przestudzeniu odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwagi autora przepisu:

Smaczne, chrupiące, idealne na kanapki, a z naturalnym octem Jamar są naprawdę pyszne. Dobry i praktyczny  sposób zwłaszcza na duże ogórki, ale oczywiście można zrobić i z mniejszych :)


Lucyna Konior / Lipowa


Brak komentarzy ...