Ogórki

2014-06-11 12:20:19 1 komentarze

Ocena przepisu

Marynowane patisony

Składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2 kg
  • Woda - 1,5 l
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 350 ml
  • Cukier - 8 łyżek
  • Sól - 6 łyżek
  • Papryczka chili - 1 szt
  • Gorczyca - kilka ziaren
  • Koper nasiona suszone - kilka ziaren
  • Pieprz czarny - kilka ziaren
  • Ziele angielskie - kilak ziaren
  • Cebula - 2 szt

Wykonanie:

Patisony umyć i oczyścić. Do słoików włożyć po 2 listki laurowe, ok. 4-5 ziaren ziela angielskiego, kawałek cebuli, kawałek chilli, ok. 1 łyżeczkę gorczycy, ok. 5-8 ziaren pieprzu i po 2 przekrojone ząbki czosnku oraz kawałek kopru. Zagotować wszystkie składniki zalewy i gorącą zalać słoiki. Dokładnie zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut.



Brak komentarzy ...