Ogórki

2014-06-26 21:19:32 1 komentarze

Ocena przepisu

Marynowane ogórki z kurkumą

Składniki

  • Ogórki (krótkie) - 1,5 kg
  • Cebula - 4
  • Lód - 0,5 litra
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 litr
  • Sól - 1 łyżka
  • Cukier - 0,5 kg
  • Kurkuma - 1 łyżeczka
  • Gorczyca - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny - 30 ziaren
  • Goździki - kilka

Wykonanie:

Ogórki umyć, obrać i pokroić na duże kawałki. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w talarki. Do garnka wsypać lód i sól, dołożyć ogórki i cebulę. Całość wymieszać. Przykryć talerzykiem, obciążyć ciężarkiem i odstawić na 4 godziny. Zagotować ocet z przyprawami i cukrem. Do gorącej marynaty włożyć osączone ogórki i cebulę, zagotować. Warzywa wyjąć, włożyć do słojów i zalać gorącą marynatą. Słoje szczelnie zamknąć, wystudzić i odstawić w chłodne miejsce.

Uwagi autora przepisu:

Sól gruboziarnista, gorczyca biała, kurkuma mielona


Justyna Adamowicz / Białystok


Brak komentarzy ...