Ogórki

2014-06-10 10:03:19 1 komentarze

Ocena przepisu

Marynowane ogórki po ormiańsku

Składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2 kg
  • Papryka - 1 szt
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 1 szkl
  • Estragon - 3 gałązki
  • Kolendra - trochę
  • Czosnek - 1 główka
  • Woda - 5 szkl
  • Liść laurowy - 3 szt
  • Pieprz czarny - 3-4 ziarna
  • Ziele angielskie - 3 ziarna

Wykonanie:

Wodę z cukrem i przyprawami korzennymi gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut, dodać ocet i sól, zagotować. Umyte ogórki wrzucić na 2 minuty do wrzątku , wyjąć na sito, przelać zimną wodą i osuszyć. W słoikach przełożyć je paskami papryki, ząbkami czosnku, liśćmi estragonu i kolendry. Zalać przestudzoną marynatą, słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 10 minut.



Brak komentarzy ...