Ogórki

2014-06-11 11:54:34 1 komentarze

Ocena przepisu

Marynowane ogórki – pikle

Składniki

  • Ogórki (krótkie) - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3 łyżki
  • Woda - 2 szkl
  • Sól - 1 łyżka
  • Cukier - 3 łyżki
  • Ziele angielskie - kilka szt
  • Pieprz czarny - kilka ziaren
  • Liść laurowy - kilka szt
  • Koper nasiona suszone - kilka szt
  • Gorczyca - 1/2 łyżeczki

Wykonanie:

Bardzo wyrośnięte ogórki obrać, przekroić wzdłuż, oddzielić gniazda nasienne, pokroić w słupki. Ogórki posypać solą i pozostawić na kilkanaście godzin. Odcedzone z soli zalać gorącą zalewą i znów pozostawić na kilka godzin. Następnie wyjąć, ułożyć w słojach, dodać przyprawy. Zalewę zagotować i wypełnić nią słoiki. Zamknąć i pasteryzować kilka minut.



Brak komentarzy ...