Ogórki

2014-09-30 19:58:28 1 komentarze

Ocena przepisu

Marynata po żydowsku

Składniki

  • Ogórki (krótkie) - 4 kg
  • Seler korzeniowy - 1 sztuka
  • Natka selera - 1 sztuka
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 litra
  • Marchewka - 2 sztuki
  • Cebula - 2 sztuki
  • Koper - 1 pęczek
  • Cukier - 3 szklanki
  • Sól - 4 łyżki
  • Woda - 2,5 litra
  • Ziele angielskie -
  • Gorczyca -

Wykonanie:

Ogórki pokroić wzdłuż w plastry średnio po ok centymetr i układać do słoika w stojąc. Pozostałe warzywa kłaść na ogórkach w słoikach razem z nacią selera i pietruszki. Zalewę zagotować tak jak w przepisie . Gdy zalewa jest ostudzona zalewamy nią słoiki. Marynatę po żydowsku gotujemy 3 min. Warzywa układamy na ogórkach, nać również Ogórki układamy na stojąco.

Uwagi autora przepisu:

Jest to przepyszna marynata bardzo łatwa do przygotowania. Dzięki ogórkom pokrojonym właśnie tak, wszystko pięknie przechodzi aromatem warzyw praz naci pietruszki i selera. Natomiast dzięki doskonałemu octowi Jamar moja jak i Państwa Również sałatka jest tak wyborna i Pyszna. Ogóreczki są chrupiące, aromatyczne, to wszystko sprawia że gdy podaję SAŁATKĘ, MARYNATE PO ŻYDOWSKU swojej rodzinie znika prosto ze słoika. Smacznego


Anna Brodzik / Stoczek Łukowski


Brak komentarzy ...