Ogórki

2015-05-26 11:02:29 2 komentarze

Ocena przepisu

Koreczki z papryczką i cebulką

Składniki

  • Ogórki (krótkie) - 4 kg
  • Papryka czerwona - 1 szt.
  • Cebula - 1/2 kg
  • Seler korzeniowy - 1 szt.
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2 szklanki
  • Cukier - 2 szklanki
  • Ziele angielskie - 1 łyżeczka
  • Gorczyca - 2 łyżeczki
  • papryka żółta - 1 szt.

Wykonanie:

Ogórki umyć , odciąć końcówki i przekroić na koreczki. Papryczkę przekroić w koreczki. Paprykę żółtą i czerwoną pokroić w paski. Seler starkować na jarzynowej tarce, cebulę pokroić w talarki. Włożyć wszystkie warzywa do naczynia. Przygotować solankę z octu cukru ziela angielskiego i gorczycy. Warzywa zalać przygotowaną solanką. Przekładać do słoików i zalać zalewą. Pasteryzować 6-7 minut od gotowania wody.


Agnieszka Ausztol / 2016-06-06

Przepraszam za pomyłkę solanka jest z 9 szkl wody i 1 szkl soli. A do 2 szklanek octu dodaję się 4 szkl wody