Ogórki

2014-09-23 21:59:47 0 komentarze

Ocena przepisu

Chrupiące ogórki do słoików

Składniki

  • Ogórki (krótkie) - 4 kg
  • Cebula - 4 sztuki
  • Papryka czerwona - 4 sztuki
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3 szklanki
  • Woda - 13 szklanek
  • Sól - 1 szklanka
  • Cukier - 1 kg

Wykonanie:

Zalewa 1. 9 szklanek wody, 1 szklanka soli Zalewa 2. 4 szklanki wody 3 szklanki octu 1 kg cukru Umyte, nieobrane ogórki, mniejsze ogórki kroję na połówki, a większe na ćwiartki. Umytą pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroję w paski, a obraną cebulę w krążki. Wszystko wkładam do miski. Pierwszą zalewę doprowadzam do zagotowania i studzę, zimną zalewam jarzyny, odstawiam na 3 godziny, co pół godziny mieszam. Po tym czasie osączam warzywa i ciasno układam w słoikach. Składniki na drugą zalewę gotuję i studzę. Zimną zalewam do słoików. Ogórki pasteryzuję 3-4 minuty.



Brak komentarzy ...