Ogórki

2014-09-09 21:05:46 1 komentarze

Ocena przepisu

Bieszczadzkie ogórki spod małej Rawki

Składniki

  • Ogórki (krótkie) - 2 kg
  • Sól - 4 łyżki
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 300 ml
  • Cukier - 0,5 kg
  • Olej słonecznikowy - 6 łyżek
  • Papryka ostra mielona - 2 łyżeczki
  • Czosnek - główka

Wykonanie:

Pięknych ogórków gruntowych dwa kilogramy wziąć. Na noc odstawić zimną wodą zalane – nawozy ona wyciągnie. Ogórki uważnie pod wodą umyć, w plasterki o grubości centymetra pokrajać. Przełożyć do misy, czterema łyżkami soli zasypać,wymieszać dobrze. Odstawić w ciemne miejsce na godzin cztery. Od czasu do czasu przemieszać. Przełożyć na durszlak, dobrze wodę powstałą odsączyć. Do garnka trzysta mililitrów octu dziesięcioprocentowego wlać, dodać pół kilograma cukru, sześć łyżek oleju, dać na ogień, mieszając, zagotować krótko. Do gorącej zalewy dodać dwie płaskie łyżeczki chili w proszku, główkę czosnku polskiego przeciśniętą przez praskę, ostudzić. Osuszone ogórki przełożyć znów do misy, zalać zaprawą, przemieszać, odstawić na godzin najmniej dwie. Po tym czasie przełożyć do słoików – gotowe są do spożycia.

Uwagi autora przepisu:

Nie pasteryzować, wszak z octem pasteryzować to tylko partacz wymyśli!



Brak komentarzy ...