Inne

2015-02-03 14:04:21 1 komentarze

Ocena przepisu

Sos słodko-kwaśny do makaronu

Składniki

  • Papryka czerwona - 1 kg
  • Cebula - 1 kg
  • Cukinia - 3 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 250 ml
  • Koncentrat pomidorowy - 1 l
  • Cukier - 40 dag
  • Kukurydza w puszce - 2 puszki
  • Papryka słodka mielona - 1 łyżka
  • Papryka ostra mielona - 1 łyżka
  • Curry - 1 łyżka
  • Sól - do smaku
  • Pieprz czarny - do smaku

Wykonanie:

Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Cukinie i cebule pokroić w kostkę. Wszystko razem nasolić, dobrze wymieszać, by puściło sok. Odczekać ok. 2 godziny. Zagotować ocet i cukier. Warzywa dobrze wycisnąć i zmieszać z zalewą. Podgotować tak by warzywa były trochę miękkie. Dodać kukurydzę, koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, chili i curry. Wszystko razem chwilę jeszcze pogotować (tak by dobrze się połączyło). Gotowy sos przełożyć do słoików. Słoiki pasteryzować około 20 minut (tak by były w 2/3 ich wysokości zamoczone).



Brak komentarzy ...