Inne

2014-06-11 11:45:34 1 komentarze

Ocena przepisu

Śledzie smażone w marynacie z octu jabłkowego

Składniki

  • Śledzie - 1 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 szkl
  • Woda - 1,5 szkl
  • Olej słonecznikowy - 150 ml
  • Mąka - 150 g
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cebula - 1 szt
  • Cukier - 3,5 łyżki
  • Sól - 1,5 łyżki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Gorczyca - 1 łyżeczka
  • Liść laurowy - 6 szt
  • Pieprz kolorowy - 1 łyżeczka

Wykonanie:

Ryby umyć i osuszyć na ręcznikach papierowych. Pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać mąkę z solą, panierować ryby w mące i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron. Przełożyć do słoiczków. Czosnek i cebulę obrać, pokroić w plasterki. Równomiernie porozkładać w słoiczkach. Wodę z cukrem, solą oraz pozostałymi przyprawami doprowadzić do wrzenia. Wlać ocet. Ostudzić zalewę. Zalać nią ryby, „sprawiedliwie” rozdzielając przyprawy do słoiczków. Zakręcić, odstawić do lodówki na 24 godziny.

Uwagi autora przepisu:

1 kg tuszek śledziowych lub z płotek czy okoni, bez głów i kręgosłupów. 150 ml oleju do smażenia.



Brak komentarzy ...