Inne

2014-09-17 18:56:32 1 komentarze

Ocena przepisu

Śledzie marynowane w occie jabłkowym

Składniki

  • Śledzie - 1 kg
  • Cebula - 2 sztuki
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 0,5 litra
  • Białe wino - 0,5 litra
  • Ziele angielskie - 10 sztuk
  • Liść laurowy - 5 sztuk
  • Pieprz czarny - wg uznania
  • Sól - wg uznania
  • Cynamon - szczypta

Wykonanie:

Śledziki dokładnie umyłam, odcięłam resztki tylnej płetwy. Osuszyłam, po czym usmażyłam na oleju rzepakowym do zarumienienia. W oryginalnym przepisie śledzie powinno oprószyć się mąką. I tu uwaga – śledzie bez mąki łatwo się rozpadają. Przygotowałam marynatę – ocet, wino i przyprawy zagotowałam. Zostawiłam do ostygnięcia. Śledzie podzieliłam na dwa słoiki – w jednym zostawiłam całe śledzie, do drugiego pokroiłam je w dzwonka. Dorzuciłam pokrojoną w pióra cebulę. Zalałam zimną marynatą.

Uwagi autora przepisu:

Śledziki w marynacie powinny spędzić kilka dni -dzięki jej mocy rozpuszczą się ości i pozostanie czysta przyjemność jedzenia.



Brak komentarzy ...