Inne

2015-01-22 18:56:50 1 komentarze

Ocena przepisu

Schab marynowany po chińsku

Składniki

  • Schab - 40 dag
  • Mandarynki - 1 puszka
  • Kiełki sojowe - 10 dag
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - pół szklanki
  • Cebula dymka - 2 sztuki
  • Imbir - mały kawałek
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Olej słonecznikowy - do smażenia
  • Cebula - 1 sztuka
  • Ziele angielskie - 5 sztuk
  • Goździki - 1-2 sztuki
  • Cukier - pół łyżki
  • Sól - do smaku

Wykonanie:

Marynatę przygotować z octu Jamar, cebuli, ziela, goździków, cukru i soli. Zagotować, ostudzić i zalać schab. Mięso schabu po godzinie wyjąć z marynaty umyć pokroić w plastry, a następnie na paski szerokości 2-3 cm. Mandarynki odsączyć z syropu. Syrop odlać do miseczki i dodać mąkę ziemniaczaną. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć mięso przez 2 minuty. Dodać kiełki i dymkę, smażyć jeszcze przez 1 minutę. Tłuszcz z patelni wylać. Do mięsa i kiełków wlać mieszaninę syropu z mandarynek z mąką posolić i zagotować. Dodać imbir i mandarynki. Mieszać aż sos zgęstnieje.

Uwagi autora przepisu:

Ciekawe danie w orientalnych smakach. Aby wzmocnić smak można dodać podsmażoną paprykę chilli.



Brak komentarzy ...