Inne

2014-09-02 19:13:46 1 komentarze

Ocena przepisu

Ryby smażone marynowane

Składniki

  • Ryby słodkowodne - 1 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 125 ml
  • Białe wino - 125 ml
  • Woda - 250 ml
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Liść laurowy - 2 sztuki
  • Ziele angielskie - 4 sztuki
  • Cząber -
  • Rozmaryn -
  • Estragon -
  • Marchewka - kilka krążków
  • Natka pietruszki - kilka krążków
  • Cebula - 1 sztuka

Wykonanie:

Cebulę smażymy na oleju. Smażymy ryby. Zagotowujemy wodę z pokrojonymi w krążki warzywami. Dodajemy cebulę, wlewamy ocet i wino. Na końcu dajemy zioła, cukier, sól do smaku. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, studzimy do temperatury 75 stopni. Usmażone rybki w całości albo dzwonka dużych ryb układamy w słojach, zalewamy ciepłą marynatą. Słoiki zakręcamy, pasteryzujemy przez ok. 15-30 minut w zależności od wielkości słoika.


Krystyna Goldeman / Racibórz


Brak komentarzy ...