Inne

2015-02-15 14:07:08 1 komentarze

Ocena przepisu

Ryba marynowana

Składniki

  • Ryba słodkowodna - 1 kg
  • Cebula - 3 sztuki
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/3 szklnaki
  • Pietruszka (korzeń) - 1 sztuka
  • Seler korzeniowy - 1 sztuka
  • Marchewka - 1 sztuka
  • Olej słonecznikowy - 2 łyżki
  • Woda - 4 szklanki
  • Cukier - do smaku
  • Sól - do smaku
  • Ziele angielskie - 4-5 ziaren
  • Pieprz czarny w ziarenkach - 4-5 ziaren
  • Liść laurowy - 1 sztuka
  • Goździki - 1-2 sztuki

Wykonanie:

Z oczyszczonych , pokrojonych warzyw ( cebuli tylko 1,5 sztuki ), wody z dodatkiem soli i cukru do smaku oraz połowy przypraw podgotować wywar (na małym ogniu). Włożyć do wywaru oczyszczoną rybę pokrojoną w dzwonka ( pstrągi można ugotować w całości) i gotować 10-15 minut. Pozostałą cebulę pokroić w cienkie krążki, a resztę przypraw utrzeć lub zemleć. W rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę i przyprawy, wlać powoli ocet oraz odcedzony wywar ryby, zagotować. Rybę ułożyć w szklanej misce lub w słoju, zalać gorącą zalewą. Przykryć całość do wystudzenia. Następnie wstawić do lodówki na dolną półkę.

Uwagi autora przepisu:

Można wykorzystać dowolną rybę, m.in. karp, lin, pstrąg, leszcz. Podawać z pieczywem.



Brak komentarzy ...