Inne

2014-09-01 23:45:40 1 komentarze

Ocena przepisu

Relish paprykowy z ognia piekielnego

Składniki

  • Ocet balsamiczny 6% JAMAR - łyżka stołowa
  • Papryczka chili - 200 g
  • Czosnek - 3 duże ząbki
  • Cukier - łyżka stołowa
  • Woda - 1,5 szkl
  • Sól - pół łyżeczki

Wykonanie:

Z umytych papryczek (chilli, jalapeno, lub świeżych czuszek) odcinamy zielone szypułki-wyrzucamy. Papryczki wraz z pestkami wrzucamy do robota kuchennego i rozdrabniamy na jednolitą masę. Przekładamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy: łyżkę cukru, łyżkę octu balsamicznego pół łyżeczki soli. Podlewamy wodą żeby zakryła masę i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut często mieszając i podlewając wodą. Ostatnie 10 min redukujemy (nie podlewając wodą) masę do pożądanej konsystencji. Gorącą masę wlewamy na sito, pod które podstawiamy miseczkę . Łyżką stołowa przecieramy masę, aż na sicie pozostaną tylko pestki oraz skórki z papryki (trochę pracy nam to zajmie). Powinniśmy otrzymać sos który zostanie na łyżce po przeciągnięciu po niej palcem, przyprawiamy wg. uznania, ale zazwyczaj podana proporcja daje bogaty smak. Możemy rozrzedzać majonezem lub śmietaną przy serwowaniu. Dawkujemy z umiarem!

Uwagi autora przepisu:

Dla miłośników mocniejszych wrażeń :)



Brak komentarzy ...