Inne

2014-09-02 23:47:40 1 komentarze

Ocena przepisu

Purpurowy Czatnej Tysiąca i Jednej Nocy

Składniki

  • Gruszki - 300 g
  • Daktyle - 25 g
  • Figi - 25 g
  • Cebula fioletowa - 1 mała sztuka
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 50 ml
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 Łyżka stołowa
  • sok porzeczkowy - 70 ml
  • Anyż gwiazdkowy - 1 sztuka
  • Goździki - szczypta
  • Cynamon - pół łyżeczki
  • Cukier żelujący 3:1 - 125 g
  • Sól - do smaku
  • Pieprz czarny - do smaku

Wykonanie:

Przygotowujemy 2 słoiki 250ml Gruszki, cebulę obrać ,pokroić wraz z suszonymi owocami w drobną, nieregularną kosteczkę. Wszystkie składniki, octy,sok i przyprawy korzenne wymieszać w rondlu z cukrem żelującym. Wstawiamy garnek na duży gaz, zagotowujemy i gotujemy ok. 4 min energicznie mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem,( jeśli dodawaliśmy, wyjmujemy anyż i korę cynamonową) i przelewamy gorące do przygotowanych słoiczków. Zakręcamy, przewracamy denkiem do góry i zostawiamy w tej pozycji na ok. 5-6 min. Gotowe!!!

Uwagi autora przepisu:

Daktyle i figi użyte w przepisie są suszone, gożdziki zmielone. --- Idealnie komponuje się z gęsiną, szynkami dojrzewającym i z czym się tylko lubi!



Brak komentarzy ...