Inne

2014-12-01 14:40:26 2 komentarze

Ocena przepisu

Pieczony kurczak z miodem i octem jabłkowym

Składniki

  • Kurczak cały - ok. 3kg
  • Masło - 3 łyżki
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 szklanka
  • Miód - 2/3 szklanki
  • Mięta - 2 łyżeczki
  • rodzynki - pół szklanki
  • Żurawina - pół szklanki
  • Morele - pół szklanki
  • Sól - do smaku
  • Rozmaryn - 2 łyżeczki

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do temperatury 230°C. Rozpuść 2 łyżki masła, następnie natrzyj kurczaka roztopionym masłem i posyp solą i suszonym rozmarynem. Piecz przez ok. godzinę (do momentu kiedy kurczak z różowego zmieni się na kolor biały). W między czasie przygotuj sos. Ocet jabłkowy, miód, miętę, 1 łyżkę masła oraz rodzynki i suszone owoce żurawiny i moreli wymieszaj w garnku i gotuj na na wolnym ogniu przez pół godziny - do momentu gdy owoce napęcznieją. Po upieczeniu polej kurczaka sosem, odrobinę możesz zostawić i podać w sosjerce.

Uwagi autora przepisu:

W przepisie należy użyć suszonej żurawiny i suszonych moreli!


Henryka Sawicka / 2016-06-26

Czy to jest przepis na krwistego kurczaka?! Wszem wiadomo,że czas pieczenia mięś i drobiu to 1godz/1kg. Jak więc 3 kg kurczak ma się upiec za 1godz?! A temperatura 230*C spowoduje,że skórka się spali a środek będzie surowy. Przepraszam, ale ten przepis pisał ktoś kto ma takie pojęcie o gotowaniu jak ja o fizyce kwantowej. I ten 3kg kurczak. Może to miał być indyk?! Nie polecam nikomu tego przepisu do wykonania. Stracony drób. :(