Inne

2014-09-16 19:01:20 1 komentarze

Ocena przepisu

Musztarda Jabłkowa

Składniki

  • Jabłka - 70 dag
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/4 szklanki
  • Ziele angielskie - 5 ziaren
  • Cukier - 4 łyżki
  • Sól - 2 łyżeczki
  • Gorczyca - 6 dag
  • Liść laurowy - 1
  • Goździki - 3
  • Pieprz czarny - 5 ziaren

Wykonanie:

1. Jabłka obieramy, kroimy i smażymy. Przecieramy przez sito. Gorczycę mielimy w młynku do kawy. 2. Ocet zagotowany wraz z liściem laurowym, goździkami, pieprzem i zielem angielskim. Przecedzamy. 3. Masę z jabłek mieszamy z cukrem i solą. Doprawiamy octem do smaku. Następnie miksujemy na jednolitą masę. 4. Musztardę przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 5 min. Musztarda nadaje się do jedzenia już po 3 dniach.

Uwagi autora przepisu:

Zamiast jabłek możemy użyć ugotowanych i przetartych przez sito gruszek. Musztarda jest łagodna w smaku, idealnie pasuje do wędlin i mięs.


Joanna Szor / Słupsk


Brak komentarzy ...