Inne

2014-06-05 13:31:13 2 komentarze

Ocena przepisu

Marynowane orzechy włoskie

Składniki

  • Orzechy włoskie - 0,5 kg
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 600 ml
  • Sól - 4 łyżki
  • Cynamon - 2 laski
  • Goździki - 6 sztuk
  • Pieprz kolorowy - kilka ziaren

Wykonanie:

Orzechy opłukać i zalać wodą. Dodać sól i odstawić na ok. 12 godzin. Odcedzić, ponownie wypłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Orzechy przełożyć do słoików. W garnku zagotować ocet i dodać przyprawy: goździki, pieprz i cynamon. Odstawić do przestygnięcia. Łyżką cedzakową wyjąć cynamon i włożyć po kawałku do każdego słoika. Orzechy zalać ciepłym octem i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 tygodnie.


Ola Korzus / 2014-10-26

Czy te orzechy mają być zielone, czy już dojrzałe i do czego się je używa.