Inne

2014-09-02 19:19:11 1 komentarze

Ocena przepisu

Keczup domowy z warzywami i octem jabłkowym 6% Jamar

Składniki

  • Pomidory - 2 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 3/4 szklanki
  • Jabłka - 1/2 kg
  • Seler korzenowy - 1/2 kg
  • Por - 1/2 kg
  • Marchewka - 1/2 kg
  • Pietruszka (korzeń) - 1/2 kg
  • Cebula - 1/4 kg
  • Kminek - 1 łyżeczka
  • Musztarda - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny - 1 dag
  • Liść laurowy - 2-3 sztuki
  • Goździki - 3-4 sztuki
  • Sól - 3 łyżki
  • Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
  • Imbir - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka

Wykonanie:

Obrane owoce i warzywa mielimy w malakserze, dodajemy przyprawy, cukier, ocet. Odstawiamy na dobę w szklanym naczyniu. Gotujemy masę na maleńkim ogniu ok. 3 godziny aż masa zgęstnieje. Przecieramy przez sito i wlewamy do słoiczków. Wekujemy ok. 15 minut.


Krystyna Goldeman / Racibórz


Brak komentarzy ...