Inne

2014-09-11 11:02:34 1 komentarze

Ocena przepisu

Jarzębina w occie

Składniki

  • Jarzębina - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 300 ml
  • Cukier - 300 g
  • Woda - 500 ml
  • Goździki - do smaku
  • Cynamon - do smaku
  • Kardamon - do smaku

Wykonanie:

Owoce jarzębiny powinny być lekko miękkie, dojrzałe ale o intensywnym kolorze bez plamek i przebarwień. Należy usunąć pestkę, nacinając każdy owoc od strony czarnego zakończenia. Zagotować ocet Jamar, wodę i cukier z cynamonem, goździkami i kardamonem, dodać owoce i na małym ogniu gotować do momentu, aż owoce staną się lekko szkliste. Przekładamy gorącą jarzębinę do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.


Anna Tymińska / ŚWIDWIN


Brak komentarzy ...