Inne

2014-09-11 23:37:38 1 komentarze

Ocena przepisu

Galaretka z chili nie tylko do marynowania

Składniki

  • Papryka czerwona - 150 g
  • Papryczka chili - 150 g
  • Cukier żelujący 1:1 - 1 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 600 ml

Wykonanie:

1. Chili przekrawamy na pól, wyskrobujemy nasiona, przekrawamy na 4 części, wkładamy do malaksera i siekamy pulsacyjne aż powstaną maleńkiej czerwone cętki, przekładamy do miski 2. W szerokim rondlu rozpuszczamy cukier z octem jabłkowym, nie mieszany, czekamy aż cukier sam się rozpuści 3. Papryki przekrawamy na pól, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki, wkładamy do malaksera i siekamy aż powstaną cętki, trochę większe niż chili 4. Kiedy cukier się roztopi, wrzucamy papryki, zagotowujemy, zmniejszamy ogień na bardzo mały i gotujemy ok 10 min 5. Odstawiamy z ognia, przelewamy do słoików dopiero po ok 50 minutach, kiedy kawałeczki papryczek zaczną równomiernie rozkładać się w płynie

Uwagi autora przepisu:

Chiliterka - czyli galaretka z dwóch rodzajów papryki to doskonały kompan pieczonych mięs, serów, wędlin, świetnie również nadaje się do marynowania mięsa przed pieczeniem, ja smaruję nią pierś kaczki i nie muszę już sięgać po dodatkowe przyprawy. Połączenie wytrawności octu jabłkowego, słodyczy i pikanterii papryczek to doskonałą kombinację smakową. 


Anna Petryna / Tarnowskie Góry


Brak komentarzy ...