Inne

2014-09-15 16:39:04 1 komentarze

Ocena przepisu

Aromatyczna marynata

Składniki

  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 3 szklanki
  • Cukier - 1 1/4 szklanki
  • Cebula - 3 sztuki
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Pieprz czarny - 7 sztuk
  • Ziele angielskie - 7 sztuk
  • Goździki - 7 sztuk
  • Liść laurowy - 7 sztuk
  • Sól - 1 1/2 łyżki

Wykonanie:

Marynatę gotować ok. 10 minut. Lekko przestudzoną odcedzić i zalać warzywa. W/w ilość wystarcza na ok. 3 kg warzyw.

Uwagi autora przepisu:

Zgłaszam do konkursu przepis na bardzo smaczną, aromatyczną marynatę z octem Jamar. Jest łagodna, kwaśno-słodka, idealna dla osób lubiących przetwory z octem o delikatnym smaku. Używam jej do marynowania ugotowanych i startych na tarce buraków. Zalewam je marynatą na całą noc, następnie lekko odcedzam i wekuję. Pozostałego płynu nie należy wylewać, ale wykorzystać go do przygotowania barszczyku. Marynaty można użyć do innych warzyw.



Brak komentarzy ...