Grzyby

2014-09-29 08:58:29 1 komentarze

Ocena przepisu

Rudy rudy rydz, jaka w pomidorach sztuka

Składniki

  • Rydze - 3 kg
  • Olej rzepakowy - 0,5 szklanki
  • Cebula - 0,5 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 15 łyżek
  • Cukier - 15 łyżek
  • Woda - 3 szklanki
  • Koncentrat pomidorowy - 9 łyżki
  • Papryka słodka mielona - 6 łyżki
  • Sól - 3 łyżki
  • Pieprz biały - 3 łyżeczki

Wykonanie:

Oczyszczone rydze gotuję w całości w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego, by nie straciły swojego rudego koloru. Odcedzam i wystudzone kroję w kostkę. Pół kilograma cebuli kroję w kostkę i smażę w dużym garnku (najlepiej z podwójny dnem) na oleju rzepakowym na jasno-złocisty kolor. Dodaję pokrojone w kostkę rydze i duszę całość około 15 minut, mieszając. W osobnym naczyniu przygotowuję zaprawę z wody, cukru, octu, koncentratu pomidorowego, papryki, soli i pieprzu, którą dodaję do grzybów- całość gotuję 20 minut (próbując łyżeczką smak całości i uzupełniając ewentualne jego braki), a następnie ciepłe porcjuję do słoików. Pasteryzuję około 30 minut.

Uwagi autora przepisu:

Rydze w pomidorach świetnie smakują same jako przekąska, w towarzystwie chleba/bułki, a także jako dodatek do obiadu lub pizzy. Można pokusić się o zrobienie rydzowego spaghetti (lub innego makaronu) na bazie jednego ze słoiczków: same w wersji wegetariańskiej lub z mielonym mięsem.


Magdalena Mazur / Stąporków


Brak komentarzy ...