Grzyby

2014-09-29 08:32:08 1 komentarze

Ocena przepisu

Rudy rudy rydz, jaka w occie sztuka

Składniki

  • Rydze - 1 kg
  • Woda - 1 litr
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 szklanki
  • Cukier - 0,5 szklanki
  • Pieprz czarny w ziarenkach - 4 ziarenka
  • Ziele angielskie - 4 ziarenka
  • Liść laurowy - 2 listki
  • Gorczyca - 1 łyżeczka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Sól - 0,5 łyżki
  • Cebula - 1 sztuka

Wykonanie:

Rydze oczyszczam z leśnego runa, porcjuję na w miarę równe cząstki i gotuję 20 minut w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego, by nie straciły rudego koloru. Z pozostałych składników: wody, cukru, pieprzu, ziela, liści, gorczycy, czosnku, krążków cebuli i soli gotuję zalewę, na koniec dodając ocet. Do przygotowanych słoików wkładam gotowane rydze, zalewam letnią zalewą, rozdzielam po równo jej elementy (pieprz, ziele, gorczycę, liść, czosnek, cebulę) i szczelnie zamykam. Pasteryzuję około 20 minut.


Magdalena Mazur / Stąporków


Brak komentarzy ...