Grzyby

2014-06-11 10:18:12 1 komentarze

Ocena przepisu

Podgrzybki i prawdziwki marynowane w słodkiej zalewie

Składniki

  • Grzyby leśne - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 250 ml
  • Woda - 750 ml
  • Sól - 1,5 łyżeczki
  • Cukier - 1 łyżka
  • Ziele angielskie - 2 ziarna
  • Pieprz czarny - 5 ziaren
  • Liść laurowy - 1 szt
  • Sól - trochę

Wykonanie:

Grzyby oczyścić, umyć, posegregować wg gatunku i wielkości. Duże pokroić, na mniejsze kawałki, małe zostawić w całości. Zagotować wodę z solą (1 łyżeczka na 1 litr). Włożyć grzyby, gotować 20 minut. Odcedzić (wodę po grzybach można wykorzystać do smaku na zupę grzybową lub krupnik), przelać grzyby zimną wodą. Włożyć do wypieczonych w piekarniku słoiczków. Do każdego słoiczka dodać przyprawy. Zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet. Gorącą marynatą zalać grzyby, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i odstawić do wystudzenia do góry dnem. Nie trzeba pasteryzować.

Uwagi autora przepisu:

Ziele angielskie 2 ziarna na słoik. Pieprz czarny 5 ziaren na słoik. Liść laurowy 1 szt na słoik.



Brak komentarzy ...