2014-06-11 10:18:12 1 komentarze
Spiżarnia
Ten przepis dodano do:
Grzyby oczyścić, umyć, posegregować wg gatunku i wielkości. Duże pokroić, na mniejsze kawałki, małe zostawić w całości. Zagotować wodę z solą (1 łyżeczka na 1 litr). Włożyć grzyby, gotować 20 minut. Odcedzić (wodę po grzybach można wykorzystać do smaku na zupę grzybową lub krupnik), przelać grzyby zimną wodą. Włożyć do wypieczonych w piekarniku słoiczków. Do każdego słoiczka dodać przyprawy. Zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet. Gorącą marynatą zalać grzyby, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i odstawić do wystudzenia do góry dnem. Nie trzeba pasteryzować.
Ziele angielskie 2 ziarna na słoik. Pieprz czarny 5 ziaren na słoik. Liść laurowy 1 szt na słoik.
2013 © Jamar. ALL Rights Reserved.