Grzyby

2014-06-05 16:19:36 1 komentarze

Ocena przepisu

Maślaki z warzywami w oleju

Składniki

  • Maślaki - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/2 szkl
  • Olej słonecznikowy - 1/2 szkl
  • Cebula - 2 szt
  • Natka pietruszki - 1 pęczek
  • Papryka - 2 szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sól - 3,5 łyżki

Wykonanie:

Oczyszczone i obrane ze skórki maślaki zalewamy wodą – powinny być przykryte, dodajemy sól, zagotowujemy i pozostawiamy na 10 minut na ogniu. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Cebule kroimy w piórka, czosnek w plasterki, oczyszczoną paprykę w cienkie paski. Cebule i paprykę wkładamy do miseczki, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na kilka minut, a potem odcedzamy. Robimy zalewę z oleju, octu, cukru i soli i 2 łyżek przegotowanej wody. Gdy zalewa się zagotuje, wkładamy do niej warzywa, gotujemy 2 minut i wkładamy grzyby, gotujemy jeszcze minutę, na koniec dorzucamy listki natki i zdejmujemy z ognia. Napełniamy słoiki, zakręcamy i ok. 15 minut pasteryzujemy.



Brak komentarzy ...