Grzyby

2014-06-10 11:55:20 1 komentarze

Ocena przepisu

Marynowane rydze w zalewie miodowej

Składniki

  • Rydze - 1 kg
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 200 ml
  • Sól - 4 łyżki
  • Cukier - 4-5 łyżek
  • Miód - 1 łyżka
  • Goździki - kilka sztuk

Wykonanie:

Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, na wrzątek włożyć grzyby. Po 5 minutach odcedzić, osączyć i ostudzić. Zagotować 2 litry wody na marynatę. Dodać ocet, sól, cukier, miód i goździki. Gotować chwilę, a gdy cukier się rozpuści, zdjąć z ognia. Rydze układać w czystych wyparzonych słoikach, pokryć miodową zalewą. Zakręcić, pasteryzować 30 minut, a potem odwrócić słoiki dnem do góry i pozostawić na kilka minut. Ponownie odwrócić, odczekać aż zupełnie wystygną i przenieść do spiżarni.

Uwagi autora przepisu:

1 kg kapeluszy rydzów<br>



Brak komentarzy ...