Grzyby

2014-06-11 11:14:53 1 komentarze

Ocena przepisu

Marynowane pieczarki w occie winnym Jamar

Składniki

  • Pieczarki - 0,5 kg
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 200 ml
  • Cebula dymka - 3 szt
  • Estragon - 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Sól - szczypta
  • Pieprz czarny - kilka ziaren
  • Oregano - 1 łyżka

Wykonanie:

Wypłukać pieczarki, podgrzać oliwę na patelni. Na gorącą wrzucić pieczarki, przyprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut na dużym ogniu. W międzyczasie pokroić szalotki wzdłuż na cienkie paski. Dodać na patelnię, mieszać. Polać octem winnym JAMAR (pół szklanki) na brzegach patelni, po minucie dodać oliwę. Jeśli mamy suszone zioła dodajemy je na koniec smażenia. Jeśli są świeże, posypujemy grzyby po zdjęciu ich z ognia. Całość przesypać do miski, podawać na ciepło lub zimno.



Brak komentarzy ...