Grzyby

2014-06-09 14:51:41 1 komentarze

Ocena przepisu

Marynowane maślaki

Składniki

  • Maślaki - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/2 szkl
  • Marchewka - 1 szt
  • Cebula - 1 szt
  • Ziele angielskie - kilka ziaren
  • Pieprz czarny - kilka ziaren
  • Liść laurowy - kilka szt
  • Sól - szczypta

Wykonanie:

Grzybki dokładnie oczyścić umyć i gotować przez 20 minut w mocno osolonym wrzątku. Odsączyć, włożyć do dużego słoja. Przygotować zalewę w proporcjach ¼ octu i ¾ wody. Posolić. Zakręcić i odstawić na 14 dni. Po upływie tego czasu grzyby odsączyć. Marchewkę i cebulę pokroić w plasterki. Grzyby nakładać wraz z warzywami i przyprawami do wyparzonych słoików. Zalać zalewą z wody i octu o takich samych proporcjach jak poprzednio, lekko posoloną z odrobiną cukru. Zakręcić i odstawić w chłodne i ciemne miejsce.



Brak komentarzy ...