Grzyby

2014-10-09 23:04:27 1 komentarze

Ocena przepisu

Marynowane kurki

Składniki

  • Kurki - 1 kg.
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 3 szklanki
  • Cukier - 1/4 szklanki
  • Sól - 2 łyżki
  • Cebula - 3-4 szt.
  • Liść laurowy - 4 szt.
  • Ziele angielskie - 10 ziarenek
  • Pieprz czarny w ziarenkach - 10 ziarenek
  • Gorczyca - 1 łyżeczka

Wykonanie:

Kurki dokładnie oczyścić i opłukać. Zagotować wodę i posolić. Wrzucić do wrzątku grzyby i gotować ok. 10 minut. W tym czasie przygotować zalewę. Cebulki obrać i przekroić na pół. W drugim garnku ocet wymieszać z 3 szklankami wody. Dodać cebulki, cukier, sól i przyprawy. Ugotowane kurki odcedzić, przełożyć do wyparzonych słoików i zalać gorącą zalewą, tak aby w każdym słoiku znalazła się połówka cebulki i trochę przypraw. Dokładnie zakręcić. Pasteryzować ok. 10 - 15 min.


Lucyna Konior / Lipowa


Brak komentarzy ...