Grzyby

2014-09-02 19:21:22 1 komentarze

Ocena przepisu

Marynowane grzyby pieczarki

Składniki

  • Pieczarki - 1 kg
  • Cebula - 15 dag
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 200 ml
  • Woda - 400 ml
  • Cukier - 10 dag
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny w ziarenkach -
  • Ziele angielskie -
  • Gorczyca -
  • Chrzan korzeń -
  • Goździki -

Wykonanie:

Grzyby oczyścić. Płukać i zagotować wodę, wrzucić grzyby i gotować ok. 15 minut. Woda musi być lekko osolona. Odcedzić grzyby na sitko, następnie przelać przegotowaną, ochłodzoną wodą. Układać grzyby w słojach, można przekładać je np. zblanszowaną malutką cebulką całą lub dużą krojoną w grube krążki. Przygotować zalewę, to ona decyduje o smaku grzybów: zagotować wodę z cukrem, solą, octem. Do naczyń, w których włożone są grzyby, dodać po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2 goździki i kilka małych paseczków chrzanu. Wrzącą zalewą napełnić słoiki, zamknąć. Pasteryzować grzyby ok. 40-50 minut.


Krystyna Goldeman / Racibórz


Brak komentarzy ...