Grzyby

2014-06-09 14:35:01 1 komentarze

Ocena przepisu

Marynowane grzybki z warzywami

Składniki

  • Grzyby leśne - 750 g
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szkl
  • Marchewka - 4 szt
  • Cebulka - 6 szt
  • Kalafior - 4 różyczki
  • Fasolka szparagowa - trochę
  • Seler naciowy (nać) - kawałek
  • Sól - 2 łyżki
  • Woda - 5 szkl
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sól - 2 łyżeczki
  • Pieprz czarny - trochę
  • Ziele angielskie - parę szt
  • Liść laurowy - trochę
  • Gorczyca - trochę

Wykonanie:

Obrane, oczyszczone i umyte grzyby wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować z dodatkiem 2 cebul do czasu, aż grzyby opadną na dno garnka. Grzyby wyjąć i osączyć, a cebule odrzucić. Obrane warzywa pokroić: marchewkę w krążki, fasolkę na 3-4 cm kawałki, seler w paski, a cebulę i kalafior w całości. Każde warzywo ugotować w osolonej wodzie oddzielnie i osączyć. Z podanych składników ugotować zalewę, ostudzić. Grzyby i warzywa układać w słoikach, zalać zalewą i szczelnie zamknąć



Brak komentarzy ...