Grzyby

2014-09-08 17:23:08 1 komentarze

Ocena przepisu

Marynata do grzybow

Składniki

  • Grzyby leśne - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 1 szklanka
  • Cukier - 1 szklanka
  • Sól - 1 plaska lyzka
  • Liść laurowy - 3 szt
  • Ziele angielskie - 8 ziarenek
  • Pieprz czarny w ziarenkach - 10 ziarenek
  • Kwasek cytrynowy - 1/2 lyżeczki

Wykonanie:

wykonanie;grzyby oczyścić, większe kapeluszy pokroić na cztery części, mniejsze w całości zostawić, opłukać dwukrotnie w zimnej wodzie i wrzucić do garnka do osolonej wody, tak aby grzyby luźno się gotowały. Następnie wsypać 1/2 łyżeczki kwasku po to aby grzyby zachowały kolor. Gotujemy około 30-35 minut i odcedzamy. Do marynaty dodajemy wodę, ocet, cukier, sól, pieprz prawdziwy, liść laurowy, ziele angielskie i zagotowujemy. Następnie na gotująca się zalewę wrzucamy grzyby,gotujemy około 2-3 minut i gorące wraz z zalewa nakładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Smacznego.


Czeslawa Szajner / Wojslawice


Brak komentarzy ...