Grzyby

2014-09-04 13:20:49 1 komentarze

Ocena przepisu

Marynata do grzybów

Składniki

  • Grzyby leśne -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 3 szklanki
  • Cukier - 3 pelne duże łyżki
  • Liść laurowy - 3 sztuki
  • Pieprz czarny w ziarenkach - 10 sztuk
  • Ziele angielskie - 5-6 sztuk
  • Cebula - 3-4 małe
  • Sól - 1 płaska łyżka

Wykonanie:

Grzyby obrać, opłukać, oczyścić, większe pokroić, małe zostawić w całości, zagotować w osolonej wodzie, odcedzić. Grzyby ułożyć w słoikach do 3/4 wysokości. Cebulę pokroić w piórka, składniki włożyć do garnka bez octu, chwilę gotować aż cebula zmięknie, dodać ocet zagotować. Marynatę dodać do grzybów, ułożonych w słoikach. Słoiki z grzybami pasteryzuję, małe 15 minut, większe 25 minut.


Ewa Małecka / Wągrowiec


Brak komentarzy ...