Grzyby

2014-06-10 11:30:17 1 komentarze

Ocena przepisu

Kapelusze w occie z przyprawami

Składniki

  • Prawdziwki - 1 kg
  • Woda - 750 ml
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 250 ml
  • Cukier - 3 łyżki
  • Sól - 2 łyżeczki
  • Goździki - 6 szt
  • Pieprz czarny - 10 ziaren
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Gorczyca - 1 łyżka
  • Cebula - 1 szt

Wykonanie:

Zagotowujemy wodę z octem, ziołami, cukrem, solą, goździkami, pieprzem, czosnkiem, gorczycą, obraną cebulą i listkiem laurowym. Odcinamy nóżki prawdziwków, główki czyścimy, wkładamy do wrzącej zalewy, gotujemy 10 minut. Grzyby wraz z zalewą wkładamy do czystych i wyparzonych słoików, od razu mocno zakręcamy. Można pasteryzować w 90-100°C przez 15 minut, ale nie jest to konieczne jeśli zalewa była wrząca.

Uwagi autora przepisu:

dodać mieszankę ziół według uznania.



Brak komentarzy ...