Grzyby

2014-09-08 19:21:52 1 komentarze

Ocena przepisu

Kapelusze w marynacie z oliwą i rozmarynem

Składniki

  • Prawdziwki - 0,5 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 150 ml
  • Rozmaryn - 1 gałązka
  • Liść laurowy - 3 sztuki
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Pieprz czarny w ziarenkach - 6 sztuk
  • Cukier - 3 łyżki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • Woda - 150 ml

Wykonanie:

1. Grzyby oczyścić i obgotować w lekko osolonej wodzie, przez ok. 15-20 minut, odcedzić. 2. Zagotować marynatę. W przygotowanych słoikach układać grzyby, a do każdego słoika dodać ząbek czosnku, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, kawałek gałązki rozmarynu oraz 2-3 łyżki oliwy z oliwek, następnie zalać do pełna gorącą zalewa i pasteryzować przez 15 minut.

Uwagi autora przepisu:

Grzyby leśne, kapelusze grzybów w dowolnej ilości. Można w ten sposób marynować koźlarze, maślaki i podgrzybki. Nowa marynata z oliwą z oliwek, najwyższa jakość, wspaniały smak, prawdziwy rarytas w słoikach. Do marynaty trafiły tylko kapelusze prawdziwków, teraz trzeba poczekać, aż smaki wchłoną siebie nawzajem.


Agnieszka Sznajder / Stary Sącz


Brak komentarzy ...