Grzyby

2014-09-11 16:08:09 1 komentarze

Ocena przepisu

Grzyby w sosie pomidorowym

Składniki

  • Prawdziwki -
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 1 szklanka
  • Olej słonecznikowy - 1/2 szklanki
  • Cebula - 1/2 kg
  • Cukier - 6 łyżek
  • Sól - 1 łyżka
  • Ketchup łagodny -
  • Przecier pomidorowy -

Wykonanie:

Grzyby oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, małe zostawić w całości. Zagotować wodę z solą (1 łyżeczka na 1 litr). Włożyć grzyby, gotować 20 minut. Odcedzić, przelać grzyby zimna wodą i włożyć do słoików, a w międzyczasie zrobić zalewę pomidorową. Cebulę pokroić w piórka, wlać wodę, ocet i olej, dodać 1 mały przecier pomidorowy i ze trzy razy wcisnąć keczup i zagotować. Gorącą marynatą zalać grzyby, zakręcić i odstawić do wystudzenia. Nie trzeba pasteryzować.


Wioleta Ziora / Kalety


Brak komentarzy ...